Το καλάθι μου

ΤΙΜΗ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ {{ order.net_cost }}
ΦΠΑ {{ order.tax_cost }}
ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΦΠΑ {{ order.final_cost }}
Τηλεφωνικές παραγγελίες 210 5227616 - 210 5228694
Ασφαλείς Συναλλαγές
Κατάργηση Πλαστικών Μιας Χρήσης 2021.

Κατάργηση Πλαστικών Μιας Χρήσης 2021.

Είναι ευρέως γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει το πλαστικό στο περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο 4736/2020 που απαγορεύει τα πλαστικά είδη μιας χρήσης .

Τα προϊόντα που θα απαγορευτεί η διάθεση τους στην αγορά είναι τα ακόλουθα: 

  • Πλαστικά μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και chopsticks)
  • Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης
  • Πλαστικά καλαμάκια
  • Μπατονέτες με πλαστικά στικ
  • Kύπελλα διογκωμένης πολυστερίνης (φενιζόλ)
  • Οξο-αποικοδομήσιμα πλαστικά

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , περισσότερο από το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά. Τα προϊόντα που καλύπτονται από αυτόν τον νέο νόμο αποτελούν το 70% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων. Λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσης, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και σε παραλίες στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Πλαστικά υπολείμματα βρίσκονται σε θαλάσσια είδη - όπως θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, φάλαινες και πουλιά, αλλά και σε ψάρια και οστρακοειδή, και επομένως στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να επιτύχουν έναν στόχο συλλογής 90% για πλαστικά μπουκάλια έως το 2029 και τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον το 25% του ανακυκλωμένου περιεχομένου έως το 2025 και το 30% έως το 2030.

Η συμφωνία ενισχύει επίσης την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», ιδίως για τον καπνό, εισάγοντας εκτεταμένη ευθύνη για τους παραγωγούς. Αυτό το νέο καθεστώς θα ισχύει επίσης για τα αλιευτικά εργαλεία, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι κατασκευαστές, και όχι οι αλιείς, θα φέρουν το κόστος συλλογής διχτυών που χάνονται στη θάλασσα.
 

Η νομοθεσία ορίζει επιτέλους ότι η επισήμανση σχετικά με τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ρίψης τσιγάρων με πλαστικά φίλτρα στο δρόμο θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθώς και για άλλα προϊόντα όπως πλαστικά ποτήρια, υγρά μαντηλάκια και σερβιέτες.

Η απαγόρευση της διαθεσής τους στη αγορά ισχύει από 3 ιουλίου 2021.

Την θέση των πλαστικών έρχονται να πάρουν είδη μιας χρήσης κατασκευασμένα απο μπαμπού, ζαχαροκάλαμο, καλαμπόκι, φύλλα φοίνικα και άλλα οικολογικά υλικά. Όλα ανακυκλώσιμα, πιστοποιημένα και κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα.

Σχετικά προϊόντα